Tuesday, January 11, 2011

Perlu Atau Tidak Hantaran Mahal?

mula mula sekali dengan rasa rendah diri dan serba salahnya aku nak mintak maaf sebab aku masih tiada lagi masa nak singgah blog korang. masa ni asek asek nak mencumbui aku. eh ? mencemburui aku. ah! apa apa lahh! :P

harituh dalam kereta time aku nak pergi makan dengan member2, kitorang sebok bercerita pasal kawen. yes! KAHWIN! dalam kereta ada 5 orang. and 3 daripada kitorang dah bertunang. masing2 akan berkahwin tahun ni! oke sentap! jeles oke ? JELESSS!
then entah macam mana, masuk bab hantaran, dorang cakap, ada abang kat ofis ni, girlfriend dia mintak RM18k sebagai hantaran. makk aii ? ni yuuu love aii ke yuu love duit aii ? anddd kalau korang nak tau, abang tu da la still kerja kontrak, tak tetap lagi, gaji pon berapa je, confem boleh gila nak kumpol duit sebanyak tu kan ? tu belum lagi maintenance dia bila da kawen nanti ? pffffttttt! =.="

kamon lah! kalau betul sayang, tolak ansur lah sikit, kau nak hidup dengan laki kau lama kot. buat apa hantaran banyak banyak ? lainlah kalau kau boleh jamin dah tua nanti pon badan kau still mantap bergetah tak kedut bagai! nanti da kawen tiap tiap bulan kau dapat nafkah duit kot! belum masok lagi nafkah batin! terdiam jugak kau bila dapat nafkah batin tuh nanti. kahkahkah! ;)


kau hengat hengkau hartis nak mahal sangat?


sekarang ni pakai lagi ke hantaran ikot tahap pelajaran ? apekes kalau takat spm pon dah 10k ? kalau dah degree? 30k ? luu gilaa ka?!

kepada bakal laki saya *tetiba pulakk* sebarang jumlah hantaran adalah negotiable. hikhik! tak perlu banyak banyak pon takpe asalkan boleh jamin masa depan yang cerah dan bahagia hingga hujung nyawa. ceewahhh! *pengsan*

ouhh! dengar citer sekarang ni nak kawen pon ada interview eh ? nak buat dokumen kawen pon berbulan bulan eh ? kursus kawen pon dah jadi makin panjang eh ? siap ada qiamulai bagai eh? #Ehyeke? patot ah banyak kes buang bayi.



so berapa hantaran yang korang nak ? yang korang sanggop bayar ? ke putus je terus ? ngaaaaa?

51 lovebite:

Weeda said...

hahaha...memang terbaik la ayat tia yang last tu..patot la banyak kes buang bayi..tu belum yang kena tangkap basah kat hotel kan kan..


hantaran tu biar brpada-pada la..ikut kemampuan pihak lelaki..takkan la nak ikut taraf spm degree bagai..kalau camtu lambat la budak degree leh kawen..haha..


macam tia cakap..maintanance lepas kawen lagi tinggi..apa salahnya duit hantaran banyak2 tu simpan buat beli rumah ke..lagi bermakna..

Eazy Izzuddin said...

uish sebut pasal hantaran ni
kene kumpul duit dr skang
kot2 la tertinggi lak mintak
hehe

tp
hantaran tu ikut kemampuan lorh..
jgn nk lebey2
hehe
xD

liyanaziz said...

supposely depends on apa yang kita mampu, setakat yang mampu sudahhh.. yana mahu mintak future hubby 24k.. muahahahhhahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahha

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

trend skrg kot hantaran tinggi? ikut padan patut je lahh..

adrinaqamarina said...

tu la pasal. sekadar termampu sudah laa. :)

Hellioz said...

papehal kalau ade demand melampau in the future gwa print entry ni siap2 bagi kat satu family lu
dengan lu sekali gwa bagi copy 7 helai.

set?

areleaf said...

9590!



yes!

dizu d. said...

hantaran biarlah murah, less than 10k da cukop kot, janji lepas kawen leh start new life dgn aman dan selesa. takkan kawen puluh2 riban, lpas kawen terkutis-kutis nak sewa umah makan + baby...haih!!! better laki dah bayar downpayment umah b4 kawen, lpas nikah leh masuk n share byr bulan2. buat 2 nama. hahaha ;)

mia said...

ehhee..nice entry sayang..biasenya, mak ayah yg tetapkan hantaran ni..org tua kan, payah nk ckp..

khairunnisa ♥ said...

better ikut kemampuan ^__^ nice entri. bukan senang cari wang. dan bukan senang nak cari pasangan. yang penting, bertanggungjawab ^__^

azureEn said...

nak hantaran ikot tarikh yang best2..! mcm fes time jmpe, fes dating ke, fes jmpe mak mertua garang ke. haha. ;P

buat susah diri je mntk banyak2. sbb nanti pas kawen laki dah tade duet nak tanggung cos da berhempas pulas cari puluh2 ribu tu. pas2 gado hari2. pas2 cerai hari2. er -__-"

akmalhilmi said...

tak perlu la
bukan jual anak kot

new entri :
http://www.akmalhilmi.com/orang-tegur-aku-fikirkan-tomok/
ORANG TEGUR AKU FIKIRKAN TOMOK OIM

KyêrulL said...

setuju.. ape kes nak mahal².. sepupu aku doktor minx hantaran 7k jer.. blajar oversea.. hish~ ape nak jadi pompuan yg minx byk2 duit hantaran niE.. kesian lelaki.. hee :D

platipus said...

nak kawen bukan senang
tp tak kawen mnyusahkn pulak

nuyuin said...

mahal-mahal nanti pkai sesama gak.
yke.?

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Wahhh.. Tia sudah berbicara pasal kawen.. adakah?? tettttt~ heheheh~

Mila Ahmad said...

klu ekut zmn skank nie
standard 10k bkn nk bermegah² or ape tp tuntutan perbelanjaan yg byk cm 2 skank hrga brg mknan da mhl nk xnk 10 k pling koman tp depend or pasgn 2 klu dia mampu okela kn..yg penting tolak ansur
tol0ng menolong jgn gah time wedding pas 2 papa kedana lps kwin hik²

TIA said...

hehe

aleen aiden said...

ah,xnak kawan!majuk!hu3...
xpe2,aku paham. :P

Oasis said...

Tak terpikir lagi pasal kawen sbb x ckp budget. kui3

cik helena said...

sok sok sama sama tanggung utang,,mauk???




hahahaa

maCy said...

berpade la.. bukan na jual anak.. lek2 ikut kmmpuan laki tu~

kiwi said...

skrg hntrn main k je..bwh 2 kire rendh..cmne nk kwen nti ni..huhu..(pmpuan lak tbe2 risau)..haha..papepn jnji kwen..2 dh kire menunaikn spruh tuntutan agama dh

nurulfaridah said...

nk hantaran wane pink! ^^

eykameow said...

hahaha kalau sapa nak kawin ngn aku harga juga boleh berbincang, takde hal punya. janji kawin. taknak jadi kes buang anak! hohoho :P

eesyaheera said...

10K pun okey dah. kawen biar sederhana asalkan lepas kawen boleh hidup selesa. boleh pergi honeymoon best2. hihi

tia bila nak kawen? :P

Mr feckry said...

ikut la, lagi pun padagua duit tu untuk kegunaan pasangan pengantin juga kan,

NuR 'aQiLaH said...

kawen. tak. kawen. tak.

arghh. jiwa kacau.

NuR 'aQiLaH said...

kawen. tak. kawen. tak.

arghh. jiwa kacau.

Nurulbadiah Lai said...

psl hantaran ni dear
i xkesah pon
asal bahagia:)

APi said...

pasni kene hantar resume n proposal dulu kot kalo nak kawen..^^

cik.shabah said...

ah tak kira !nak duit hantaran 50 k jugakkk ! ;p

phreak-id said...

Pesan kat *abang* tu. phreak-id ada alternatif lain. suruh dia baca entri aku tak lama dulu. >> Alternatif kepada lelaki yang nak isteri cun tapi murah<<

Hahaha. Baik aku blah sebelum kaum perempuan marah aku..

Cabut!!


Terbaru > Tahniah Dr Rozmey > Anugerah Juara Lagu 25 VS English FA Cup > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

Peminat Katie Holmes said...

20K cukup tak?

inipaencomot said...

kalau aku kawen, aku tak mau hantaran.
aku nak mas kawen je mahal2 sikit.
baik kan aku?
jom kawen!

haha

Faizal n Fashitah said...

Teringat masa saya kawen on 2009 hari tu, hantaran memang more than RM18k ehek. Zaman sekarang ni, serba serbi mahal. Kita nak buat simple2 pun, masalah parents sebelah pompuan nakkan yang grand2. Alhamdulillah semua dah settle. Senang hati XD

Wan Gerrard said...

hmm susah la cmni..nak kawin ngan sharifah amani =P

relevan said...

Hantaran kena belanja tinggi..kos barang semua meningkat..

AdaNaz87 said...

tapi kan patut tak patut harga hantaran tinggi bergantung kepada sesuatu individu. antara mampu ayau kurang mampu. bak kata butik pengantin, tahun 2010 hantaran dah 10k setiap tahun akan naik 1k. cam kenyataan pun ade. kalau dah tahun 2020 hantaran jadi 20k! so, cepat-cepat la kawen. hikhik. ;p

Gayahspears said...

aku tak kesah.. tp jgn la murah sgt.. dlm 8k pon okay la.. hihi

ko ckp pesal hantaran ni, ko nk kawen ka tia??? hahaha

d_tieah said...

Pd aku terserah kpd pihak lelaki nak bagi berapa pun kan..
Tp kenalah consider jugak yg skrg ni semua mahal..
Tp pihak pompuan jgn plka mntk tinggi2 macam dh nak jual anak plak kan?
Huhuhu..
Ini pdgn aku berdasarkan ape yg family aku buat..
Dorang terserah dgn pihak lelaki je..

mylovegifts said...

Hmm, hantaran tak perlu mahal2..ikut kemampuan. Tapi bagi yg pompuan, kalo boleh pastikan bakal suami ada perlindungan insurance @ takaful, haa...ni yg menjamin masa depan. kalo boleh dia dah ada protection RM100K or more...so kalo jadi apa2, sekurang-kurangnya tak de laa tinggalkan hutang jer kan...ada gak duit yg ditinggalkan.. :)

jackieKOH said...

hantaran kawen skunk mahal2 doe..haha..
lelaki, jom kta start menabung ....haha

Blog Aku : ..::jacKsky.reaCHing da' sKy wITh tSuBasA::..

:)

ANATI SOKI said...

hehehe.. anat punye boyfie dah letak.. bawah 10 000. kalau tak dia taknk kawin.. T___T heheheh

anat fllow kamu

stiffler said...

biar mahal ,nanti nak cerai tak sampai hati

anamizu said...

aah betol3..
cik ana sokong..cian mr hubby yg kene byr manyak2..ngee~~

latest entry : |penyimpan mohor besar raja-raja dah takde??|

Asyraf Hamasaki said...

kalau aku senang je
oi makcik nak jual anak ke apa hahah
pastu kalau dia keras jugak mahal


ha tu calar tolak 4 ribu
tangan tu senget sikit tolak 2 ribu hehe

nantkan entry balas dari aku untuk ini :-)

Bro Framestone said...

Tia berapa ek...??

nora said...

aku nak RM111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111

ok ok aku stop
karang sampai esok tak abis

Yutaka Mushimura said...

tuh pasal ramai anak luar nikah beb..do mahal2 sgt...
huhuhu

molmolla said...

erkkkk! kalau aku entah berapa jee dapat.. aku tak kisah..

Related Posts with Thumbnails