Wednesday, August 20, 2014

Selesai Semester 5 Broadcasting, UiTM Shah Alam

Hai semorang! :)

Alhamdulillah tia dah officially tamat semester 5 bidang Broadcasting (Penyiaran) dekat UiTM Shah Alam ni. Seriously, semester 5 adalah semester yang paling busy untuk shooting ke sana sini and paling banyak masa habis dekat studio dan shooting.


Tia di depan pejabat Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media/ Faculty Communication and Media Studies (Masscomm)

Result pon dah dapat dan Alhamdulillah lagi sekali tia tak menghampakan diri sendiri. Ingatkan semester yang agak berat ni susah nak score tapi bak kata orang, usaha tangga kejayaan dan usaha tia telah pon membuahkan hasil.

Jadi host magazine program untuk group sendiri 'Watlekwatpeace Production'

Subjek yang paling 'OMG kenapa ada subjek ni dekat Masscomm?' which is Statistik sebenarnya yang akan paling membantu untuk dapat A.  Ini paling serius tia cakap! Walaupun tia tak minat matematik *antara sebab pilih Masscomm* tapi Statistik ni kalau pay attention and selalu buat latihan, insyaAllah akan dapat A :)

Okay, what else subjek yang tia rasa susah? Hmm.. Animation! Sebab kena buat Short Film camtu yang berbentuk Animation. I was like 'What the hell? This is not for beginners!' and percayalah kalau hampa dapat lecturer macam yang tia dapat, korang cakaplah apa pon, HE DON'T EVEN CARE asalkan kerja kau siap dan dia puas hati.
 
Orang kuat Tia dari hari pertama di Uitm. Thanks for everything kak long! :)
 
Subjek yang boleh membantu korang dapat A adalah subjek yang praktikal macam Media and Broadcast Production yang kena buat PSA, Magazine and Talk Show, TV Directing yang kena buat apa-apa program selama lebih kurang 20 minit dan 3rd language if and only if korang minat dengan 3rd language korang tu so senang nak score :)


Tia sebagai Floor Manager Watlekwatpeace Production untuk Talk Show 'Bual Bow Edisi Raya' di Studio Masscomm UiTM.


Yang lain just okay je kot cumanya subjek yang ada FINAL EXAM ni kalau ikutkan pengalaman dari semester 1, STUDY PAST YEAR EXAM. Tia kalau nak dekat exam, tia akan bukak website uitm yang ada past year paper and print dalam 5 semester yang lepas punya and study serta siasat soalan famous. Tapi still, study jugak buku teks :)

Dan paling best tahun ni, dapat bertiga-tigaan dengan best friends untuk Malam Anugerah Dekan! Alhamdulillah! :)

Malam Anugerah Dekan

Malam Pra Graduan Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, UiTM Shah Alam

And now, tia dah ready untuk intern! Tia intern dekat gomen je since my fiancé ada dekat situ. Senang. Takde TV3 takde Astro ke apa. Orang kata kejar syurga dari kejar dunia. Kenapa? Sebab syurga di bawah tapak kaki suami! Hikhokhikhok!
 

Beraya di rumah classmate bersama classmates. Hahahha!





Okay, till then! :)



7 lovebite:

amir zahari said...

Bidang yang perlu kita enjoy..^___^ lama dh tak mmeninggalkan fakulti..

Amira said...

Hello kak Tia :)
Saya Amira and baru lepas habis SPM and mira plan nak amik broadcasting sbb mmg minat. but ramai tak sokong. Diorang cakap nak jadi apa? Director? Cameraman? Kau ada nama ke? so that kind of thing agak mengganggu saya jugak lah. So, patut tak saya amik jugak broadcasting ni atau amik course yg saya langsung tak minat?

tiafazunia said...

Hai Amira! :)

Bagi tia, broadcasting ni banyak cabang. Bukan setakat director cameraman je bidang kerja kita nanti. Memang seronok bidang broadcasting ni lagi2 pasal communication. Tia rasa Amira patut buat decision sendiri mana yang terbaik. tapi broadcasting ni sebenarnya besar cabang dia! :)

Nabilah Zulkiflee said...

I baru habis dip in engine. Tp minat dlm broadcasting. Erm boleh ke kalau dip lain then degree lain course juga?

tiafazunia said...

@Nabilah Zulkiflee

hai dear nabilah! tia pon dulu dip in secretary. batch tia 1 kelas masa degree broadcasting dulu xde sorg pon dr dip masscomm. semua dr lain2 field. so xde masalah pon sebenarnya :)

Nurul Syaerah Harun Ismail said...

Hi kak tia, nak tanya broadcasting selalu ada berapa kelas? Contoh kelas A - G.

tiafazunia said...

Selalu ada dlm 3 or 4 x silap. 2 class student yg dr degree lain2, 2 class lg yg fast track. Tp rasanya dah xde kot fast track. Tak sureeee lah :(

Related Posts with Thumbnails