Friday, February 4, 2011

Menguap Hiburan Syaitan

entry ni khasnya untuk mengingatkan diri tia sendiri and kawan kawan yang lain. antara sedar atau tidak, ada segelintir antara kita yang selalu menghiburkan syaitan =.="
*mode Pendidikan Islam on*

time tia menguap selalu keluar macam macam bunyi! kadang kadang bunyi macam kapal terbang nak terhempas pon tia pernah buat! hoi! ini serius! jangan gelakk oke! nampak tak muka aku serius ni ? *sambil berpeluk tubuh and buat dahi berkerut kerut* bukan sekali menguap macam tuh, tapi banyak kali kot! siap boleh buat irama lagu lagi!

tiba tiba bila terbaca artikel yang menyatakan bahawasanya *perghhh ayat akuuu!* Allah SWT benci orang yang menguap! terkejot la weh! then cepat cepat tia google lagi semua pasal menguap ni. dan jumpa lagi pelbagai artikel tentang menguap. hope sesiapa yang perangai macam aku dapat berubah lepas ni ;)




Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud: “Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah' , maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah'.

Syaitan sangat menyukai bunyi menguap bahkan bunyi itu merupakan satu hiburan bagi syaitan! bukan tidak boleh menguap tetapi janganlah mengeluarkan bunyi-bunyi tetapi ucapkanlah istighfar selepas menguap supaya kita tidak menjadi kawan syaitan menghiburkan syaitan, sukakah kita bila syaitan seronok?

Sudahlah seharian hidup kita ini penuh dengan dosa dan maksiat yang kadang-kadang tidak kita sedar setidak-tidaknya usaha kita yang sedikit ini dapat memperteguhkan dan memulihkan keimanan kepada ALLAH SWT dan menjauhkan fitnah syaitan...





tiafazunia :: menguap ni pon satu penyakit berjangkit kan ? kalau salah sorang menguap mesti ada jugak yang ikot menguap. perasan tak ? ;) *time type entri ni pon banyak kali da menguap!*

tiafazuniaa :: ingat tanak update holiday ni, tapi bila terbaca pasal ni cepat cepat update! hihi! ;)

48 lovebite:

Eazy Izzuddin said...

eh
baru tahu menguap puji syaitan
isk2...

menguap ni mmg penyakit berjangkit
orang sini nguap, org sana nguap hehe

wanie m'nJ said...

betul tu.biasanya klu kita nampk org menguap,otomatik nak menguap jugak..hhaha

Weeda said...

wahh..weeda pun baru tau nih..tengss tia sebab share...

zool said...

hm.. kadang2 tau tapi lupa benda ni.. tq sebab ingatkan.

d_tieah said...

Owh..
Faham2..
Uik, lepas ni kena istighfar lah bila lepas menguap..
Ni tak, kadang2 tu rasa semakin malas plak dan asyik salahkan masa yang lambat berputar..
Selalu berlaku masa kat tmpt kje..

Latest entry : Istimewa di Hari Ulangtahun ke-23 Deen Hotfm

ainakhani said...

setuju... kalao tertengok org menguap aina automatik ternguap skali.. haih..
tapi mmg best menguap kuarkan mcm2 bunyi... tapi x elok.. setan masuk mulut.. :(

Bro Framestone said...

bro kenkadang menguap selalu juga... if time tue tiada benda menarik nak di buat

Tia... kat mane ek nk cari photo yang kita berdua

ceritasekupang said...

kena kurang2 kan menguap lepas ni...

ijam ismail said...

YEKE??
HUHU..SLALU KOT WAT CM 2..
OK..TAUBAT3...!!

areleaf said...

tahukah juga sedari apabila kita menguap kita akan menjadi pekak buat seketika?


jadi kalau tiba-tiba ada orang yang kita tak suka panggil,cepat2 menguap jadi kita xkan dengar ye dak?

kehkehkeh..

Amni said...

haa... betul tu.. berjangkit.... selalu gak amni ngan mirul cam gitu.. selalu jadi bahan lawak.. dah tu.. sah2 buat makanan syaitan,,, errr

liyanaziz said...

nice one! thumbs up!

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Menguap kalau nak tidur.. =D

APi said...

kapal terbang nak terhempas wei..

senydream said...

saya pon kadang2 cam to,hehe2...

maCy said...

keh2. macy egt sal kncing bdiri td. tp xkn tia kncing bdiri. keh2

Faizal n Fashitah said...

Bukan menguap je, tapi bersiul also tak elok n merupakan hiburan utk syaitonnnnn ehek XD

Ain Atika Zailani said...

betul2... menguap memang contagious.

Winnie Bunny said...

tak sangkanya saya..bahaya..nanti nak menguap tutp mulut rapat2 lah..

nurul ain said...

wah ! tengs for the info :)
pasnie lau menguap dah tak boleh ade 'lagu2' dah ;D

eykameow said...

oh damnnn! baru aku tahu! thnks la sbb ko dah sebar kan ilmu walaupun niat ko sbnr nya xnak update dis oliday. hihi. cayalah tia! :P

mahfudzah said...

tgah bace entry ni pon kite menguap...aaaaaaa

alinac lover said...

pasni kena menguap senyap2 jerk

Nour Akmal said...

menguap pun salah satu dari penyakit berjangkit jgk..huhu...
sebab bile sorg menguap..orang len pn akan menguap jgk..dalam sesaat je..

www.jarijemariemas.blogspot.com

Berto said...

aummmmm ustazah

Yutaka Mushimura said...

oh..gitu ker...tq.tia.

unieMARKS :) said...

a-ah dia mcm penyakit brjangkit , unie baca pun asyik menguap jaa , serious !

Judiene said...

Hahaha.
Betol2.
I pon sama ade penyakit ni.
Tak boleh tengok orang menguap coz nanti nak menguap sama.
Sampai kuar air mata.
Hahahaha.

meyza said...

thanx 4 that info..
sgt menarik :)

Amir said...

Sebab tuh menguap kene tutup mulut & jangan menguap kuat2 sampai berbunyi ;)

nazirulhazwan~ said...

jom kite menguap same2.haha

farhaniza azman said...

hoh...da penah tau, tp thanx for the reminding...hoo....takot2..tamau dah.. nguap besor2 pasni.. hee...

http://holylightfarhaniza.blogspot.com

shaliza khairi said...

new reader here. hee~
btol2, ble kte mguap, org sblah ikot mnguap coz neutron2 ngntok kt badan kte d transfer ke org sblah. so sme2 mnguap la ^^

Hapiz Rahman said...

Buruk benor kalo menguap tak tutup mulut.. hahaha

FariehanIbrahim [LBC] said...

LOL! bru taw kot. ish3!
nice en3. =)

PinQib said...

ohh
tenks for the infoo


GONG XI FATT CHOIII
•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*.¸.•*´¨`*•.¸¸.•*'
(\_(\ ...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
(=' ;') •::::::::HAPPY RABBIT YEAR :::::::::::•
(,('')('')¤...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*

|Journey from HELL|

Fitrihadi.com said...

achhuummm! Alhamdulillah...

mesticun said...

masa menguap tu.kena tutup mulut.nanti syaitan masuk.mula perangai naik seperti syaitan.

# # mark zuckerberg berjumpa kembar jesse eisenberg !# #

JIJI YU said...

muehe..mmg buruk le kalo mnguap ber sound..

khairul hisyam said...

oh baru tau. huhu

Mr. TN_SkY said...

hahaha..menguap smbil psg sound sytem memang buruk la..:-D

yup..nice entry..=_=..

KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA?

platipus said...

aku selalu kene saound sebab tak tutup mulut...huuu


nice entry tia!

ozzy said...

seeloknya kalau menguap tutuplah mulut tambah lagi kalau org pompuan..ishhh

ARJUNA.Inc said...

hehe..menguap tuhan benci..nk plak yg bebunyi..ahhhh...lgi la..tp tuhan suka kalo kita bersin.. =)..cri la..

forever love said...

thnx tiq..nice info

EmanCloud said...

seronok die eh.. betul2.. lagi2 time solat.. mmg die suke..

cik.shabah said...

tenkiu for sharing dearrrr !he3 ;)

areleaf said...

lu memang calon menantu terbaik,lu memang calon menantu terbaik..

Related Posts with Thumbnails