Wednesday, December 22, 2010

tolong! how to say NO ? :(

aku jenis yang susah sangat nak TOLAK permintaan orang. bajet baiklah kau tia ? ouh tak! damn! tak terfikir langsung nak bajet baik atau buat buat baik oke ? masalahnya aku memang tak reti langsung nak tolak kalau ada orang mintak tolong. susah oke ? SUSAH nak cakap tak boleh! no! argh! =.=”

dulu pernah member aku mintak tolong hantarkan dia and bf dia pergi bus stand. jauh bus stand tuh dari rumah boleh la dalam tigapuluhminit pergi balik. time tuh member yang lain pon nak tumpang jugak. tapi member yang nak tumpang dengan bf dia neh suruh hantar dia dulu baru PATAH BALIK amek member yang lain. PAHAM TAK betapa penat buat 2 kerja ? tapi sayang member punya pasal mulut aku lancar je cakap … OKEI! :)

hari tuh, ada 2 orang laki datang ofis nak betulkan wayar wayar elektrik. time tuh da nak pukul 6. aku da siap siap nak balik tiba tiba bos datang cakap ‘tia, saya da nak balik, awak jaga ofis eh, dorang da balik nanti awak kunci pintu’ and seperti biasa jawapan aku ? OKEI! :) sigh~ bila pikir2 balik, jadah apa bos tinggalkan aku sorang sorang dengan 2 orang laki neh ? grrr grrr! see ? senang je aku cakap okei kan ? tak pikir pon aku ade kemungkinan untuk DIROGOL oleh 2 orang laki neh. adeh!

lagi 1, dulu si A ni baru lepas eksidenkan kete si B, disebabkan kete si B ni da tak boleh pakai, si A ni datang kat aku and nak pinjam kete aku, tanpa pikir risiko yang bakal terjadi, aku pon cakap OKEI! :) time ni hosmet aku marah marah sebab senang senang je bagi dia pinjam. da la baru eksidenkan kete si B dan taknak bertanggungjawab. haih! susahhh nak tolak lahh. =.=”

so, HOW TO SAY NO PEOPLE ? HOWWW ? bagaimana seorang yang berhati lembut (haktuihh) macam aku nak cakap NO ? TAK BOLEH ? tak okei ?? huarghhhh! tensi! tensi! tensiioonnnn!





notatiafazunia :: kang cakap tak boleh mulalah tarik muka. sape nak jawab ?! FFFUUUUUUUUU!

38 lovebite:

areleaf said...

T.A.K B.O.L.E.H!


nanti gua ajar lu camne nak sebut perkataan kat atas ni k?

atok said...

stiap kali nk tidur sbut no byk2 hehehe

Ain Atika said...

haaa. cbe praktis depan cermin. NO NO NO...

syAzAnA said...

sian tia. baik sangat. hehe. cuba fikir dlu apa akibat dr permintaan tu. tngok keadaanlah tia. hehe

Aus MeLankoLik said...

caranya mudah :

pandang mata
tarik nafas
hembus

dgn lantangnya katakan tidak ! , kah3 .

CahayaCintaIlahi said...

awak..act saya dulu pn cam tu gak..ssh sgt nk ckp NO kt org len... bkn nak ckp sy bek sgt tp da lumrah saya dilhirkn cmtu..terlalu bek dgn org * smpi org leh pjk kple sy* smpi satu tahap tu saye kene soUnd taw ngan membe suh saye bUbah BF saye pun marah sya..last2 sekali saya cube beranikan diri saya.. untuk melakukannye n I DID.. yeah..sesekali kte kne jd SELFISH ckt..bukn kene tp trpkse sbb smpi ble kte nk ikt kte org je..same like die nak amek kesmptn kat kte.. mang la kwn tp dlam brkwn pun ade had kan??

p/s : sori kaloo saya bnyk ckp lak cme nak share pnglmn je.. ;)

chentaMAYA said...

aq pn same wehh
ssh nak tlk permintaan org! nggeehhh~

mr.curly said...

fuhh bagusnye lu ni..tp seeloknye pikir dlu kesannye b4 kate ok..

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

susah kan mcm tu.. sumi pun lbeh kurang mcm tia jugak -__-" try ti say no but xleh..

Peminat Katie Holmes said...

payah jugak la pasal aku pun jenis macam tu.baik hati.hahahaha

Rebelle Me said...

ohhh..
gitu ye..
sebab you jarang cakap 'NO' la diorang rajin mintak tolong dengan you..
say NO ikut keadaan la.. (:

akmalhilmi said...

ckp jela no even baek mana pun
hahhaa
ko nieh xgagap tapi bengap xle ckp no
hahahaha

nama.aku.lynn said...

adess..tia,pejam mata..say NO..n terus bla..oke x?haha~

HaNTwO said...

gile wehhhh brani hang tinggal sorang2 ngan lelaki 2 orang tu....skali skala ktakan la no no no no :)

cik.shabah said...

haish,ati lembut sgt tu.sbb tu asik kata yes saje. ;p

cik helena said...

kite pun susah nak cakap tak tak boleh.taknak..

ohh nak ade pakwe rasanya..


yee takde kene mengena kan?



HAAHAHA

ZACK ENTRY said...

susah jugak ni..=.=

nazirulhazwan~ said...

kental la beb.hati kene kejam
den pon mule2 susah.skang dgn senang hati jer.hehe;p

phreak-id said...

phreak-id : Tia! Mintak Rm50. Nak makan McD.

tia : okeh.

phreak-id : yes! yes! yes! Aku dah tahu kelemahan ko.

Terbaru > Celebrity Best Chest List > Pergi Office Nuffnang > Bruno Mars adalah kawan aku.

mia said...

hehee..baiknya hati tia..hehe..bcareful ea dear..ada yg suka amek kesempatan nnti tau..pndapat mia, mane yg tia rse ptut ckp oke, bole aje kot..but yg kene tinggal kat opis dgn 2 mamat tu..huhu..bahayaaa la yangg

-telordibasuh- said...

hahaa...oke!!!!..so pas ni try slalu sebt no no no no no no no..

Amni said...

serius amni pon tak reti cakap NO... semua pon yer kan aje.. haihhh... susah NO....

Judiene said...

Believe it or not, I used to be a person you are right now.
Senang je cakap 'okay' kat member2 yg mintak tolong, walaupun dalam hati dah macam-macam menyumpah.
Hahaha.
But guess what, I'm more confident now to say 'No' or 'taknak'.
You know what I did??
I just feel like if the person can think and he/she is your truly friend, I'm sure they can respect your decision, no matter what it is.
So, don't think about what people are gonna say about you and just say 'No' or 'taknak' if you don't feel like to.

Good Luck!

:)

Wan Gerrard said...

susah la, mesti selalu dibuli =P

Encik Tikus said...

kena buat banyak alasan dan jgn cepat mengalah bila bercakap, HAHA

Faizal n Fashitah said...

Tia... tarik nafas panjang2.. then follo apa yang saya cakap skarang ni... NoOOOOOoo. Okeh? :P

aleen aiden said...

klo payah nak ckp NO,ckp TAK BOLEH je.heh~~ :P

✿....rossa alina....✿ said...

susah kan nak cakap NO..huhuhu..sabar je ek..tp try la sesekali maybe bleh mulakan dgn kawan2 terdekat.. :)

maCy said...

dear, i ade buku petak2 kite tules NO banyak2 kali nak? hehe

enaz said...

alamak... kes berat tu... dulu cmtuh gak... tapi blaja memalaskan diri... bile dah malas ... pe orang suh buat... i will said ... NO!saya sedang malas... haha.. simple... (jgn ikot ajaran sesat nih.) hik3...

The Bitterheart-er said...

try your best before orang pijak pijak kepala tia. hehe

Encik Psychopath said...

memerlukan sedikit keberanian dan risiko kehilangan.

Bert said...

kalau susah nak tolak permintaan, ko tolak je orang tu..

Amirrah Zawani said...

hehe!!! i pun kadang2 camtu.. tak sampai hati nak cakap tak boleh.. =_=

hamzah ian said...

tu pun susah ke? demmit.. bak duit seribu.. grrr

Botak said...

bajet baik., bajet tak baik.,
buang masa je.,
aku tengah fokus utk bajet 2011 ni..

Yutaka Mushimura said...

senang jaaa..
buat signboard ' NO'

xyah sebut.cume angkat jaaa signboard tuh..

hhaha..tapi aq tawu ko memang sgt baik hati...sure ko dpat pasangan yg baik hati gop...:)

ARJUNA.Inc said...

awk pnah tgok cte YES MAN?ketagih ngan cte 2 kot..hehe

Related Posts with Thumbnails