Monday, June 21, 2010

baru tamat sekolah ? ambil diploma sekelip mata!

diploma sains kesetiausahaan.
ni laa diploma yang tia da tamatkan dalam masa 2 TAHUN shj :)
best kan ? dlm masa 2 tahun da dapat diploma!
kesemua politeknik yang ada course tia neh,
mmg tawarkan course neh selama 2 tahun.
so, time tia belajar, pejam celik pejam celik , habis!
beshhh! sumpah besh!


pakaian korporat mcm neh wajib pakai setiap hari isnin dan selasa.

bagi tia, course yang tia amek neh senang,
cukup 4 semester tia tamat sepenuhnya course neh,
mungkin da rezeki tia, tapi ramai juga yang tewas sebenarnya,
ada yang memerlukan 5,6 atau 7 sem untuk tamat,
selalunya gara gara subject shorthand 2 & trengkas 2.
antara subjek yang ada dalam diploma ini :

semester 1 :
english for commercial purpose 1
pendidikan islam 1
pengurusan pejabat
trengkas 1
shorthand 1
typing 1
aplikasi komputer
prinsip perakaunan - asas
kokurikulum - kawad kaki

semester 2 :
english for commercial purpose 2
pendidikan islam 2 - perkahwinan
pengurusan pejabat 2
trengkas 2 - speed
shorthand 2 - speed
typing 2 - speed
komputer
kokurikulum - permainan/persatuan

semester 3 :
latihan industri / praktikal

semester 4 :
english for commercial purpose 4
pendidikan islam 4 - tamadun islam
note taking
document production
keusahawanan
pembentukan personaliti
terjemahan english/malay
internet (blogging slh satu asgment!)

tia students politeknik sultan idris shah.
sususan subject setiap sem cam neh laa,
tapi member tia yang amek course neh kat poly port dickson ckp,
akaun dia masa semester 4 ,
so, setiap poly susunan subjek mungkin lain2,
tapi yang berangkai ada 1,2,4 tuh ikot semester laa :)


p/s :: dgr citer diploma neh akan jd 3 tahun seperti diploma2 yang lain start 2012 nnt!

3 lovebite:

Hariz said...

Congratulations.. Sambung Ke Ijazah Pula Ke :)

Melz said...

kejap jer .. lagipun senang nak kerja gomen nanti :]

sha rosemary said...

tia ni senior sha lah, hhu
tahun bila kaka ?
sha sekarang ni baru practical :)
seronok membaca belog kaktia ni :)

Related Posts with Thumbnails