Tuesday, June 15, 2010

TIPS: Suruh BF Berhenti Merokok





Siapa ada idea untuk buat BF stop smoking? Tia dah pernah cuba beberapa cara. Tapi... tapi.. kalau dah perokok tegar, memang idok lah nak menjadinya -_-
 

1. KOTAK ROKOK
 
Masa BF korang biarkan kotak rokok dia atas meja, so korang pon ambil lah keluarkan 1 batang ke lebih ke dan conteng batang rokok tu macam ni :

I love you sayang. STOP SMOKING! :)

Tapi janganlah masa buat tu dah kantoi. Aherherher. Kalau korang nasib baik, mungkin dia akan simpan rokok yang korang conteng tu buat kenangan. Hikhik!


2. SAYANG!

Korang yang girlfriend ni guna lah ayat manis sikit, kengkonon cakap lah dekat BF :

 'If you smoke means you tak sayang I!'

Haaa gittew! Agak agak jadi tak? Kalau tia, jadi! Jadi sangat! Depan tia memang tak smoke dah, tapi kat belakang tia? Asap rokok berkepul kepul hoi!


 3. JANGAN PUJI!


BF tia penah bangga sebab dia konon dah berhenti rokok. Pastu tia puji punya puji cakap baguslah! Macamni lah I sayang, sayang you lebih lah bagai last last dia cakap :

 'berhenti untuk harini je, demam, rasa rokok tu payau!'

 Perghhhh! Geramnyaaaa akuuuuuu! Penat je puji!



4. BAGI ALASAN

Tiap kali korang nampak atau ada kesempatan untuk ambil kotak rokok BF korang tuh, kalau berani korang ambil je. Lepastu patah patahkan rokok tu tak pun buang! Aherherher. Nanti kalau dia tanya kenapa korang buat rokok dia macam tu korang bagilah alasan contoh macam ni :

'U sayang rokok u dari sayang I?'

'Sorry lah sayang. I nak u stop smoking. I taknak u sakit sebab smoking.'

'U lagi pentingkan rokok dari I?'

'Alaaa, u sayang I kan? Tak baik tau marah I. I buat benda baik!'


Hikhik! Drama queen sangat! Tapi berhati hatilah ye kawan kawan. Ada lelaki ni kadang kadang memang sayang dekat rokok lebih dari perempuan. So sebelum buat fikir dulu! :)


5. BUAT BUAT BATUK
 
Kalau BF korang smoking depan korang, buat buat batuk je. Batuk tuh buat hardcore sikit. Kalau slow slow je confirm tak ambil port punya. Aherherher. Kalau dia kesian confirm dia stop smoking depan korang. Kalau selalu jumpa maknanya nanti dia akan kurang smoking sebab tak nak korang batuk batuk lagi. Hikhik!
 

 
 
 
6. SURAT CINTA
 
Setiap kali date, korang bagi lah surat cinta! Tapi! Tapiii.. bukan surat cinta ayat jiwang jiwang tahu? Kasi surat cinta pasal rokok! Tulis kandungan rokok tu ada apa. Tulis semua fakta tentang keburukan merokok. Dannn.. akhir sekali jangan lupa tulis betapa anda sayang dekat dia dan tak nak dia habiskan duit dengan merokok dan taknak dia jatuh sakit sebab rokok. Gittew!
 

7. TERUS TERANG
Haaaa! yang last ni senang je. Terus terang sebelum nak bercinta cinta ni. Before couple masa dia tengah ngorat ngorat sweet sweet tu korang warning siap siap!

'U kalau betul nak I, u kena berhenti smoking. I tak suka lah orang smoking. Bau rokok pon I nak muntah!'

'U, mak I tak suka lelaki smoking ni. Kalau u sanggup berhenti bolehlah I terima u.'


Tapi kalau dia tipu kengkonon dah stop tapi dah couple terkantoi pulak dia still smoking, haaa balik kepada tips tips dekat atas tu ye? Better late then never :)



Sebenarnya BF ni dorang boleh je berhenti. Nak seribu daya. Tak nak seribu dalih. Kena selalu tegur dan ingatkan dia. Lama lama kalau dia bosan atau tersedar yang korang membebel atas kebaikan dia jugak, mungkin dia akan berhenti. Never stop trying girls! :)






8 lovebite:

Cik Ct Fadzil™ said...

salam.. 1g cra yg ley tia bley wt tuk hntikn tbiat mrokok bf ni.. hehee.. hdiahkn dye byk chewing gun.. hehee..

p/s ; folow u.. :) cnyum salu yaa... :) wassalam..

Anonymous said...

kalau syg bf,xyah halang ape die suka.terima dia seadanya.lg bagus.lagipun nobody's perfect!

Anonymous said...

care sye,mule2 tu mnx die isap stgh btg utk pagi,stgh utk tghari,stgh ptg n lastly stgh lg mlm.krenye die juz smoke 2 btg 1 ari..ni pun ktorg wat deal.3bulan utk die stop smoke n sye plak kuruskn bdn.haha skrg ni mmg da nmpk hasilnye kt die..:) juz jgn pkse die trus stop smoking scre mndadak..takut nnt die xtahan n jd heavy smoker.so..gud luck 2 u! :)

pinkyytia said...

cik ct ; haha! btol gax tuh! time dye nk smoke je hulur mende tuh kan ? okeyh! ;)

cik anoy 1 : nobodys perfect ? mmg laa, tp mende tuh kalo sikap natural takpe, tp neh yg dibuat2, so kne laa natural kan blk, bkn nobodys perfect, tp diri sndri yg tanak mencuba. and sebab syg bf laa buat mcm neh. :)

cik anoy 2 ; means xley pakse laa kan ? owite! ;)

liyana aziz said...

ayat nak bg benti smoking mengikut yana,

"sayang, i'm gonna leave you someday, and i have 1 request, would you listen to me? Since i'll leave you, will you stop smoking? i wanna be beside you before i close my eyes, without any smelly 'things'.."

berkesan tak agaknya?? =)

pinkyytia said...

smelly things ?
hahaha!
good job! ;)

haidi takeAfoto said...

salam...tia ek..suke la entry2 tia..cite..

Anonymous said...

i dah 8yrs stop smoking,sbb my gf la kot.now tunang.heheh.
kitorg wat agreement..selagi dia tak break promise,i pun sama juga.

p/s:ape kata tia janji stop gigit kukukaki if dia stop smoking? :p

Related Posts with Thumbnails