Monday, January 7, 2013

Random Thought


Hai. 

Tia baru lepas study lepastu tefikir something yang sangat random. Macam kelakar tapi yeah, hidup ni kan macam macam boleh jadi. 

Masa UPSR dulu orang suruh dapatkan 5A nanti boleh masuk sekolah bagus. Lepas tu tingkatan satu, tak masuk mana mana pon. Just masuk sekolah biasa yang memang di idam idamkan untuk masuk.

Lepastu, tingkatan dua tukar sekolah yang tak dijangka langsung akan langkah kaki kat situ. Nak dekat PMR, kena paksa lagi dapatkan 8A sebab nanti boleh dapat aliran kos yang elok which are sains tulen, account and sastera. And dapat masuk sains tulen tapi tak minat biology for god sake! Tak dapat tukar kelas tapi dapat tukar sekolah terus. 

Dekat sekolah baru masa form 4, bila perkenalkan diri, ada je yang dapat 8A masa PMR tapi kat situ jugak, tak pergi ke mana pon. Hahaha. Kelakar. Aku yang tak berapa A pon dapat berdiri sebelah orang pandai.

Lepastu SPM. Lagi sekali paksaan untuk belajar sebab itulah yang menentukan kerja atau sambung belajar kat mana mana. 

Masuk politeknik, kat sini tak berapa kelakar. Memang tak akan ada yang berpuluh A kat sini. Poli kan? Cuma yang berketul A, yang A-nya boleh dikira oleh budak kecik 2 tahun. 

Lepas tu, sambung degree. Kat sini mula lagi kelakar dia, bila orang yang mungkin pernah dapat straight A untuk segala UPSR PMR SPM still berdiri sebelah aku yang tak ber-A sangat ni. Kiranya usaha aku dengan usaha mereka yang pandai end up dekat degree, lagi lagi bila degree sama. 

Sekarang tunggu habis study. Itupun kalau habis. Tengok pulak kerja dan tahap gaji. Mungkin akan membezakan mungkin tidak. Lepas tu dapatlah bezakan lagi 'aku 4A masa SPM tapi kau straight A tapi gaji sama je' misalnya. 

Misalnya je lah. 

Some people are lucky and some are not. 

Random sangat apehal entah ni. 

Okay nak tidur.

Zzzzzzzzzz. 


1 lovebite:

kaizen said...

last skali yg dipandang oleh org ramai... brape duit kte ade....

Related Posts with Thumbnails