Monday, August 26, 2013

TIPS : Panjangkan Bulu Mata Guna Maskara

Hai semuaaaa! Assalammualaikum :)

Tiba-tiba je kan tia nak bagi tips kecantikan bagai. HAHAHA! Actually, tia ni sampai dah tahap boring tak boleh tidur untuk 2 bulan cuti semester so tia banyak habiskan masa dengan internet tengok video video make up and cari tips tips yang best. Ini salah satu yang tia nak share dengan korang. Sharing is caring kan? *wink*

Cara untuk panjangkan bulu mata dengan menggunakan maskara. Untuk tips ni, uols boleh guna maskara yang sama atau berlainan. Its up to you!




Tak kisahlah nak guna brand yang mahal ke yang murah ke sebab dua dua dapat bagi hasil yang sama. Panjang dan melentik! Tapi hangpa semua kena ingat! Panjang bulu mata kita BERLAINAN so hasilnya mestilah tak sama kan? You are lucky if you have a long eyelashes. Mine is short but wearing mascara make me feel like "Hey look! I have a long eyelashes too!" Gittew! 

Things u need :
 Eyelash curler
Mascara 
              Cotton buds (Optional - to remove the mess)
          
1. Pakai eyeliner dan eyeshadow then baru apply maskara.



2. Sebelum apply maskara, untuk hasil bulu mata melentik, jangan lupa lentikkan bulu mata dengan menggunakan eyelash curler.

3. Apply maskara di bulu mata atas dan bulu mata bawah. Make sure you cover every lash.



4. Apply maskara untuk kali KEDUA di bulu mata atas dan bawah untuk kesan yang lebih panjang dan tebal - kalau rasa dah suka dengan hasil lapisan kedua, boleh stop. Kalau rasa nak lagi tebal,  apply maskara untuk lapisan ketiga ATAU ke empat ATAU sampai rasa cantik dan puas hati.

Bulu mata nampak lagi tebal dari lapisan pertama

5. And last sekali, apply maskara dekat hujung bulu mata untuk panjangkan lagi bulu mata. HUJUNG BULU MATA je okay? You can make this for a few times sampai rasa cantik dan puas hati - gerakkan berus maskara di hujung hujung bulu mata beberapa kali.



6. Optional - Biarkan maskara kering and then guna eyelash curler untuk lentikkan lagi bulu mata. Hati hati jangan sampai nampak bulu mata tu 'patah' sebab curl kuat sangat. HEWHEWHEW



Jangan risau kalau maskara comot, biarkan dulu maskara kering and then baru bersihkan area yang comot dengan menggunakan cotton buds! :) 

Okay jom lihat perbezaan kalau kita gabungkan semua gambar!






Buat apa nak beli yang mahal sedangkan yang murah boleh bagi kesan yang sama? Jangan membazir yuols! Hihihihi! 


PENTING :  Jangan 'PUMP' maskara uols nanti udara masuk dan buat maskara anda cepat kering! 



SELAMAT MENCUBA! OKBAI! :) 







1 lovebite:

JANA said...

sy takut nak pkai maskara bila bulu mata pendek dan lebat..hehehe..

visit me back: cara bezakan duit palsu!
http://nuurjana.blogspot.com/2013/08/kisah-apmm-dan-rm10.html

Related Posts with Thumbnails