Thursday, July 11, 2013

Hati-hati dengan CANTIK

Hai semorang, Salam Ramadhan :)

Nowadays, ramai kan orang jual barang online guna social network? Facebook, Twitter, Instagram semualah! Selalunya kalau barang macam kasut, beg, accessories ni tia tengok lah jugak but seriously tia tak pernah beli. Yang tia pernah beli online hanya contact lens je. Tu ponnn last 2011. Hewhewhew. Biasalah tia memang jenis tak minat shopping ni kan pulak nak online shopping? 

Ada jugak yang tia tak tengok langsung macam produk produk kecantikan muka and produk pelangsingan. Yang ni langsung tak terpengaruh. Why? Sebab teknologi sekarang mampu ubah perempuan yang tak cantik boleh jadi cantik. Bukan dari gemuk ke kurus je malah dari muka berjerawat berjeragat ber-segala-ber jadi cantik. Bukan je mekap boleh buat orang jadi cantik, teknologi sekaranggg ponnnnn boleh tolong! 



How? 



1. Guna application PERFECT365 !

Dari gelap bercela terus jadi licin tanpa noda. Awwwww~

Boleh buang jerawat, eyebag, putihkan dan gebukan muka. Siap boleh tambah blusher lagi. 

Lepas tu, kita bagi nampak macam pakai lens warna brown, kasi lentik sikit bulu mata and putihkan lagi anak mata. Ohh! besarkann sikit anak mata yang dah jadi brown tadi pon bolehhh! 

Lepas tu, kita kuruskan sikit muka kita, tinggikan sikit pipi dan juga hidung. 

Tambah sikit senyuman, putihkan gigi, celet gincu sikit dannnn SIAP! :) 

Yuolss! Ni contoh kedua. I nak ajar mekap cara NenasFrisky okay?

Firstly yuolss, tukar kaler mata jadi warna brown sikit. Hoi apesal mata julinggg?!

Lepas tu, kita slim kan sikit muka yang chubby tu. Tinggikan sikit hidung yang tak mancung tu.

Then, kita buang eyebag, blemish di muka dan haluskan sikit muka. 

Haaa kalau tak cukup halus lagi, tinggikan sikit benda kuning tu. TADAAAA! SIAPPPP! :)
Inilah hasil mekap NenasFrisky! 


2. Guna application CAMERA360


Yuolss! Yang ni senang sikit. Tak payah edit tak payah apa. Korang snap je gambarrr memang automatik boleh flawless kan muka korang plus nampak glowing glowing sikit gittew! Baru lahhh natural habaq hang!

Yang ni dah guna CAMERA360 tapi masukkan kat PERFECT365 sebab nak buang eyebag. HAHAHAHA! 


Sebab sebab macam ni lah kadang kadang bila tengok perempuan yang upload gambar kat fesbuk instagram twitter pastu tengok pulak kulit cantik cantik macam susah je nak percaya UNLESS tia dah pernah jumpa face to face dan terbukti memang kulit dia cantik halus gebu segala. Kalau tak, mesti terfikir dia edit gambar macam gambar gambar kat atas tuuu. HIHIHIHI.

TAPIIII kawan kawan, janganlah cepat percaya sangat produk produk ni. Kadang kadang dorang guna perempuan yang memang kulit dah cantik. Contoh? Macam duta produk kecantikan kan dorang guna artis? Dah sah sah lah kulit dari awal memang dah cantik ye dok?

Produk produk semua ni mungkin berkesan tapi kesannya mungkin tak semua orang dapat rasa. Kulit kita ni lain lain. Mungkin kulit korang tak sesuai produk A tukar produk B pulak. Hah cenggitulah.

Lagiiiii satu! Harga.

Yeah harga. Orang sekarang ni cepat sangat tengok testimoni ke gambar ke nampak berkesan terus comment PM PM PM PM PM! Entah entah produk yang korang nak beli tu ada lagi murah tapi sebab tak sabar sangat nak cantik, terus beli je tak survey survey dulu. Contoh?

Korang tahu kan bedak tanaka yang tengah famous sekarang? Bedak dari Myanmar. Setahu tia bedak tu yang kecil harga RM4 and yang besar dalam 110g tu dalam RM8 je orang Myanmar jual. Tapi orang yang meniaga online jual bedak tu sampai RM50 - RM 60 pon ada. GILA? Ni namanya nak untung membabi buta.

Haaa tapi untuk bedak ni ada lah excuse sebab tia dah pernah try and tengok kesannya sendiri. *ni bukan nak promote apatah lagi nak menjual* agak menjadilah jugak untuk kulit tia. Lagipun yang tia beli hanya RM8 untuk yang 110g. Cousin tia pon dah guna dulu sebelum produk ni jadi famous.

So kawan kawan, kalau nak cantik tu berpada pada lah okay. Tengok kesan dia, harga dan sebagainya. Jangan nak cantik sanggup perabis duit tapi tak jadi apa apa dan yang paling penting jangan tertipuuu ;)


Selamat mencantikkan diri :)










11 lovebite:

Cikgu Aini said...

Indeed! Akak setuju ngan Tia... jgn tertipu ye...

Alin Marlini said...

Kak Alin adalah salah seorg yg suka terpedaya tapi skrg tidak lagi...hehehehe

Kak Alin lbh gemar amik pic natural biar nmpk jerawat2 manis...hehehe

diana said...

hahha..
anak akak selalu guna aplikasi perfect365 tu..sampai muka ayah dia pun dia mekap..heheh

daydeck86 said...

shanteklah sangatkan

.::: Princess MOMOY :::. said...

tima kasih dear atas entri ni
momoy paling benci dan pantang org guna camera 360 nih pastu ngaku itu original dia 100% sama mcm gambar
haih...


in personally, momoy pun cepat terpengaruh dgn produk2 untuk jadi cantik nih. tapi ambil masa untuk research dulu.

salam ramadhan dan sebab momoy really like entri ni so i follow u =)

Noh Kodiang said...

macam penah masuk blog ni tp x brapa nak ingat la plak....btw...slamat berkenalan...

nohisme.blogspot.com

Erie Kacik said...

Cantik je lepas mekup guna app kan..hohoho.. kalau guna photoshop, lagi hebat nie..

dinda.teJa said...

perfect365 tu mcm best je..
boleh try ni.. :)

tiafazunia said...

@Cikgu Aini


haha. tapi ramai je yang tertipu kakkk

tiafazunia said...

@Alin Marlini

selalu dgr tahi lalat je yg manis. tp apa2 pon semua org cantik :)

tiafazunia said...

kak diana : hahaha! tia pon sama. tp xdelah sampai ayah. mama dgn kakak je. andd kawan2 kelasss!

daydeck : senyaplahh! hahaha!

momoy : thanksss dear! :)

noh kodiang : selamat berkenalan. thanks for dropping by :)

erie kecik : jalan paling senang guna henpon :)

dinda teja : try lahh! best tp buat org tertipuuu. aherherher

Related Posts with Thumbnails